Popis a výskyt
Kvercentin je látka ze skupiny flavonoidů. Vyskytuje se v mnoha druzích potravin. Člověk konzumující zdravou stravu denně přijímá cca 65 mg kvercetinu, například pro léčebné účely je však jeho potřeba daleko vyšší a je tedy vhodné jej konzumovat i formou doplňků stravy.
Účinky
Kvercetin je nejen silný antioxidant, ale vyznačuje se rovněž výrazným epigenetickým působením, díky němuž je schopen ovlivnit, které z genů naší dědičné informace se skutečně projeví a které nikoliv. Může tak hrát výraznou roli v prevenci a léčbě řady potíží.
Produkty obsahující kvercetin
- aronie
- barevné ovocné slupky
- borůvky
- brokolice
- brusinky
- cibule (červená odrůda nejvíce)
- citrusové plody
- černý bez – plody
- černý čaj
- černý rybíz
- čerstvý koriandr
- červené hroznové víno
- česnek
- fazole
- chřest
- jablka
- kapary – RAW strava
- kapusta
- olivový olej
- oskeruše
- paprika
- pohanka
- rajčata
- rakytník řešetlákovitý
- sojové boby
- šalvěj
- třezalka
- zelený čaj – pozor na falzifikáty!
Užívání
Pro léčebné účely se obvykle využívá dávka 500-1000 mg denně, kúra by měla trvat minimálně tři týdny, ale neměla by překročit jeden měsíc, protože dlouhodobé užívání není vhodné (kúru je možné zopakovat cca 3x ročně). Nedoporučuje se ani užívání výrazně vyšších dávek, může to vést například k nevolnostem či poškození ledvin. Kvercetin může rovněž zhoršit účinnost antibiotik a omezit vstřebávání některých léků.
Použití při:
- Alergie
- Alzheimerova choroba
- Ateroskleróza
- Astma
- Diabetes
- Dna
- Endometrióza
- Histaminová intolerance
- Hubnutí
- Imunita
- Inzulinová rezistence
- Kognitivní poruchy
- Nádorová onemocnění
- Nemoci srdce a cév, záněty žil,…
- Oční poruchy
- Podpora normálních trávicích procesů (např. pálení žáhy, pocit plnosti žaludku,…)
- Protizánětlivé působení
- Problémy s prostatou
- Rakovina
- Regenerace po úrazech
- Revmatoidní artritida
- Sportovní výkonnost
- Syndrom chronické únavy
- Virová onemocnění
- Vysoký cholesterol
- Zánět prostaty, močového měchýře, vaječníků
- Zpomalení stárnutí
- Žaludeční vředy
Možné kombinace s dalšími doplňky stravy
Velice efektivní jsou také kombinace kvercetinu s dalšími přírodními substancemi, s nimiž vzájemně podporují svůj účinek. Zde jsou některé z nich.
Pro zpomalení stárnutí: kvercetin + resveratrol (37), kvercetin + EGCG (56)
Prevence a léčba rakoviny: kvercetin + kurkumin (63), kvercetin + EGCG (58)
Imunita: kvercetin + EGCG (56), kvercetin + kurkumin (60)
Prevence a léčba Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby: kvercetin + omega-3 (65)
Podpora hubnutí: kvercetin + kurkumin (62), kvercetin + EGCG (57), kvercetin + OPC, kvercetin + resveratrol (62)
Sportovní výkonnost: kvercetin + vitamin D3 (53), kvercetin + kurkumin, kvercetin + OPC (70), kvercetin + omega-3 (66), kvercetin + EGCG (66)
Diabetes: kvercetin + kurkumin (64)
Srdce a cévy: kvercetin + OPC (69), kvercetin + resveratrol (37), kvercetin + EGCG (59)
Produkce testosteronu: kvercetin + vitamin D3 (53), kvercetin + granátové jablko
Alergie: kvercetin + šišák bajkalský, kvercetin + rozmarýn
Protizánětlivé a antioxidační působení: kvercetin + EGCG (57), kvercetin + kurkumin (60), kvercetin + granátové jablko (67), kvercetin + rozmarýn (68)
V případě kombinací s kurkuminem a resveratrolem navíc kvercetin zlepšuje vstřebávání těchto látek ze střevního traktu. (61)
zdroje – epivyziva.cz