Cibule v surovém stavu poskytuje tělu obrovský zdroj vitamínů, ale kvůli následné pachuti v ústech tuto možnost často nevyužíváme. Přesto, jakmile cibuli upečeme, její léčebné vlastnosti se zvyšují. Nejenom, že je cibule v pečeném stavu pro nás velmi prospěšná, ale také zároveň velmi příjemně potěší naše chuťové pohárky.
Cibule je lidstvu známá již více než 5000 let. Má antibiotické a močopudné účinky, dokáže vyléčit různé druhy kašle, je skvělá na štípance od hmyzu, ale také bojuje s bakteriemi a infekcemi v organismu. Není tedy pochyb o tom, že cibule je skutečným přírodním lékem, který se najde v každé domácnosti. Ale co v případě, že ji upečeme?
Jak péct cibuli v troubě
Pečená cibule má na rozdíl od cibule v surovém stavu charakteristickou pikantní chuť a nezanechává typický nepříjemný zápach, dík čemuž si cibuli můžeme dopřát bez omezení. Pokud z této běžné suroviny chceme získat maximum, je potřeba jej nejdříve řádně připravit.
Začneme tím, že si cibuli oloupeme a pak ji pečeme v troubě 15-30 min. při 100-150°C.
Abychom získali onen výsledný efekt, měli bychom jíst každé ráno na prázdný žaludek polovinu cibule, která je střední velikosti, a opět jednu polovinu 2-3 hod. před tím, než jdeme spát.
Lze ji také použít jako oblohu rybím či masovým pokrmům.
Použití pečené cibule
Pečená cibule na vředy a špatně se hojící rány
Uvádí se, že pečená cibule dokáže pomoci v případě špatně se hojících ran nebo vředů. Stačí, když cibuli zapečete v troubě a budete přikládat na bolavá místa, dokud se stav nezlepší.
Pečená cibule a furunkl
Furunkl představuje hnisavý zánět kožních žláz, který může být skutečně bolestivý. Pečenou cibuli v tomto případě využijete zcela jednoduše. Stačí ji zapéct v troubě a vytvořit teplý obklad, který je třeba nechat působit na místě zánětu 20 minut denně.
Pečená cibule a hemoroidy
Pečená cibule působí asi na všechno, dokonce vám pomůže vyléčit i hemoroidy. Obklady z pečené cibule mají dezinfekční účinky a podporují regeneraci kožních tkání
Pomoc pro diabetiky i kardiaky
Pečenou cibuli si oblíbí i ti, kteří trpí častými výkyvy cukru v krvi. Diabetici by měli do svého jídelníčku zařadit pečenou cibuli jako součást hlavních pokrmů nebo jako snídaňovou delikatesu. Pečená cibule totiž dokáže regulovat hladinu cukru v krvi a udržovat správnou funkci slinivky a jater.
Pečená cibule je dobrá i pro kardiaky. Cibule pomáhá čistit cévy a předcházet výkyvům krevního tlaku. Takže je ideální pro pacienty s hypertenzí a aterosklerózou.
Koagulace krve
14) Míváte problémy se srážlivostí krve spojené s rizikem infarktu či mozkové mrtvice? Pak vám pomůže, pokud budete 2 krát každý den konzumovat jemně prepraženou cibuli v olivovém oleji, například polovinu cibule odpoledne a druhou polovinu v noci před spaním.
Ušní infekce
15)Při ušních infekcích si na uši aplikujte zábal s teplou (ne příliš horkou) pečenou cibulí.
Následky mrtvice a infarktu
jíst denně pro vyčištění cév a aterosklerotických plátů
Migréna
Vařená cibule
11) Pokud vás trápí časté močení, najemno nakrájejte jednu cibuli, smíchejte ji s 200 ml čisté vody, chvíli povařte, nechte vychladnout a nakonec přidejte 1 polévkovou lžíci medu. Dobře vše rozmíchejte a vypijte to. Alternativním receptem je nakrájenou cibuli smíchat s 200 ml vody, 200 ml vína a špetkou rozmarýnu a celé to opět chvíli povařit. Každou hodinu vypijte jednu polévkovou lžíci tohoto nálevu.
12) Stejný postup, jako v předešlém bodě, můžete použít i při výskytu žaludečních vředů. Začínejte, ale zlehka a otestujte si, zda to vaše vředy nepodráždí.
Cibulová šťáva
6) Když máte zánět hrdla, průdušek nebo infekci na plicích, nakrájejte cibuli a vymačkejte z ní šťávu. Tu pak smíchejte s 1 polévkovou lžící medu a zkonzumujte to. Dělejte to 2 až 3 krát denně, dokud nenastane zlepšení symptomů vašeho onemocnění.
7) Pokud chcete zabránit vypadávání vlasů nebo podpořit růst již vypadaných vlasů, masírujte si pokožku hlavy několik minut s čerstvou cibulovou šťávou párkrát denně. Dělejte to samozřejmě pouze tehdy, pokud vám nevadí silný cibulový zápach a také, pokud není vaše pokožka příliš citlivá na podráždění cibulí.
8) Když trpíte silným a přetrvávajícím kašlem, odšťavněte cibuli a její čerstvou šťávu pak smíchejte s vodou. Tuto směs pijte několikrát denně.
9) Stejně jako v bodě 8 postupujte i tehdy, když se chcete zbavit střevních parazitů.
10) Když máte nějaké onemocnění pokožky jako ekzémy, akné či pupínky, vmasírujte si několikrát denně do postižené pokožky čerstvou cibulovou šťávu.
Cibulové zábaly
1) Když máte bolesti hlavy, otoky, bolesti uší nebo jste nachlazení, aplikujte si zábaly s nakrájenými plátky cibule na postižená místa.
2) V případě výskytu vysoké teploty, umístěte cibulové zábaly na vaše nohy a chodidla.
3) Pokud krvácíte z nosu, přiložte si zábaly s cibulovými plátky na krk.
4) Když váš štípne hmyz nebo pokoušou nějaká zvířata, ránu si vydezinfikujte, pak na ni přiložte kolečko cibule a obvázejte obvazem.
5) Při povrchových nebo podkožních vředech na pokožce, nastrouhejte cibuli, umixujte ji s trochou olivového oleje a následně aplikujte na bolavé místo po dobu 1 až 2 hodin.