Recept první
1 díl máty peprné
1 díl lněných semen
1 díl vlašských fazolí
1 díl borůvek (vařených a rozmačkaných)
Přidejte jednu polévkovou lžíci (15g) směsi do šálku (250 ml) vařící vody. Přikryjte a nechejte 3/4 hodiny luhovat. Sceďte. Pijte jeden šálek (250 ml) třikrát denně před jídlem.
Recept druhý
1 díl kořene omanu pravého
3 díly šípků
1 díl třezalky
3 díly borůvkových listů
1 díl přesličky rolní
Připravte podle předchozího receptu. Užívejte 1/2 šálku (125 ml) třikrát denně před jídlem.
Recept třetí
1 díl pampeliškových listů
1 díl borůvkových listů
1 díl vlašských fazolí
1 díl kopřivových listů§ (vařených a rozmačkaných)
1 díl dřišťálu
Připravte a užívejte podle receptu prvního.
Recept čtvrtý
1 díl vlašských fazolí
1 díl borůvkových listů (vařených a rozmačkaných)
1 díl lopuchového kořene
Přidejte polévkovou lžíci směsi (15 g) do dvou šálků (500 ml) studené vody. Přikryjte a nechejte 2 hodiny stát. Zahřejte k varu, potom ztlumte a vařte pět minut. Přelijte do termosky, zavřete a nechejte 4 hodiny luhovat. Pijte 1/2 (125 ml) pětkrát denně jak před jídly, tak mezi nimi.