Astma
Podběl
Vrchovatou čajovou lžičku podbělového listu a květu na jeden šálek čaje spaříme horkou vodou, necháme půl minuty vyluhovat, scedíme a po doušcích vypijeme denně dva až tři šálky.
Podbělová šťáva
Čerstvé omyté listy podbělu odšťavíme v odšťavňovači. Denně užíváme 2 – 3 čajové lžičky této šťávy s jedním šálkem teplého mléka.
Čajová směs
Smícháme stejné množství jitrocele kopinatého a mateřídoušky. Potom přivedeme k varu šálek studené vody s plátkem citronu a čajovou lžičkou hnědého kandysovaného cukru, odstavíme z plotýnky a přisipeme vrchovatou lžičku bylinné směsi. Necháme půl minuty vyluhovat, scedíme a horký čaj po doušcích pijeme. Denně vypijeme 4-5 šálků čaje, vždy čerstvě připraveného.
Čajová směs 49, 50 odkaz
Česnekové víno
Hrst čerstvých, nadrobno nasekaných listů česneku medvědího krátce svaříme ve 1/4 litru bílého vína, scedíme, podle chuti osladíme medem nebo sirupem a po doušcích přes den popíjíme. Lze použít i na zahlenění prsou.
Bronchitida
Kostivalové víno
Dva až pět čerstvých, umytých kořenů nasekáme na drobno a na 5-6 týdnů naložíme v litru čistého bílého vína.
Mochna husí
Mochnu povaříme v mléce, přes den vypijeme několik půlšálků.
Prvosenka jarní
Čaj – čerstvé nebo sušené okolíky (na 1 šálek jedna vrchovatá čajová lžička) spaříme horkou vodou a necháme půl minuty vyluhovat, tak aby čaj získal jemné zlatožluté zabarvení. Během dne jej po doušcích vypijeme až tři šálky.
Čaj z kořene – vrchovatou čajovou lžičku prvosenkového kořene na jeden šálek čaje spaříme horkou vodou, necháme půl minuty vyluhovat, scedíme, osladíme trochou medu a po doušcích vypijeme až dva šálky denně.
Esence – do skleněné nádoby vhodné velikosti dáme květní okolíky, které zalijeme 38-40% režnou pálenkou, tak, aby byly prvosenky ponořeny v alkoholu. Láhev necháme stát alespoň dva týdny v teple. Esencí potíráme hrudník; vhodné potírat na noc, na sebe obléknou mikinu, aby byl natřený hrudnák v teple. Místo režné pálenky lze použít Lesanu – v tom případě nelze užívat vnitřně.
Přeslička
Při chronické bronchitidě pijeme pravidelně přesličkový čaj. Vrchovatou čajovou lžičku přesličky na jeden šálek čaje spaříme horkou vodou, půl minuty vyluhujeme, scedíme a po doušcích vypijeme během dne 2-3 šálky čaje.
Čajová směs 49, 50 odkaz
Rdesno ptačí
Čaj – vrchovatou čajovou lžičku rdesna ptačího na jeden šálek čaje spaříme horkou vodou, necháme půl minuty vyluhovat, scedíme a po doušcích vypijeme během dne 2 šálky čaje.
Čaj z kořene – vrchovatou čajovou lžičku rdesnového kořene namáčíme 12 hodin ve studené vodě. Poté výluj zahřejeme a scedíme. Během dne vypijeme po doušcích 4 šálky. Z praktických důvodů si denní dávku naplníme do vyhřáté termosky.
Průduškový katar
Kostival
Dvě vrchovaté čajové lžičky nadrobno nasekaného kostivalového kořene namáčíme 12 hodin ve 1/4 litru studené vody (odpovídá jednomu šálku čaje), mírně zahřejeme, scedíme a po doušcích pijeme. Denně vypijeme 2-4 šálky.
Podbělová šťáva
Na jaře natrhané čerstvé listy podbělu omyjeme a v odšťavňovači vymačkáme. Denně vypijeme 2-3 čajové lžičky čerstvě vymačkané šťávy v šálku masového vývaru nebo sklenici teplého mléka.
Podbělový sirup
Vrstvu čerstvě natrhaných a omytých podbělových listů naplníme do vhodné hliněné nebo skleněné nádoby, přidáme vrstvu nerafinovaného cukru, dáme opět vrstvu listů, dokud není nádoba plná, necháme vrstvy sednout a doplníme je. Poté nádobu vzduchotěsně uzavřeme několika vrstvami potravinářské folie a zakomeme ji na chráněném místě na zahradě. Před zaházením jámy nádobu zakryjeme dřevěnou deskou. V rovnoměrném půdním teple začne směs cukru a podbělu kvasit.
Po osmi týdnech nádobu vykomeme, vzniklý sirup svaříme a vychlazený naplníme do láhví. Denně užíváme jednu čajovou lžičku samotného sirupu nebo ho použijeme na oslazení bylinného čaje.
Čajová směs I
Rozrazil, list podbělu, plicník a jitrocel smícháme stejným dílem. Na jeden šálek čaje vezmeme vrchovatou čajovou lžičku směsi, spaříme horkou vodou a necháme půl minuty vyluhovat. Tento poněkud hořký čaj osladíme medem nebo ve vodě ještě před spařením bylin rozpustíme kandysovaný cukr.
Čajová směs II
Šálek studené vody přivedeme spolu s plátkem citronu a čajovou lžičkou kandysovaného cukru k varu. Poté odstavíme z plotýnky a přisypeme vrchovatou čajovou lžičku jitrocele a mateřídoušky, smíchaných stejným dílem. Směs necháme půl minuty vyluhovat, scedíme a horký čaj po doušcích vypijeme. Tento čaj, kterého pijeme 4-5 šálků denně, bychom měli pokaždé připravit čerstvý.
Čajová směs 21, 49, 50 odkaz
Sléz lesní a sléz přehlížený
Čaj vyluhování za studena – list, květ a stonek slezu namáčíme 12 hodin v šálku studené vody.
Dávkování: vrchovatá čajová lžička na jeden šálek čaje. Po scezení výluh mírně zahřejeme a po doušcích pijeme. Z praktických důvodů si denní dávku čaje naplníme do vyhřáté termosky, jinak musíme vychladlý čaj před pitím zahřát v horké lázni. Za nejlepší způsob použití léčivých rostlin je však považován studený výluh smíchaný s nálevem: byliny dáme na noc do poloviny z udaného množství vody. Ráno je scedíme, spaříme druhou polovinou vody a opět scedíme. Nyní studený výluh a nálev smícháme. Tímto způsobem přípravy čaje získáme účinné látky, které jsou rozpustné buď jen ve studené, nebo jen horké vodě.