Velmi důležité pro vyléčení cukrovky, tedy nemoci slinivky břišní, je dodržování lékařem předepsané diety.
Kopřiva
Kopřiva se svým podpůrným účinkem na krvetvorbu a na čištění krve působí léčivě na slinivku břišní, jejíž součástí jsou buňky odpovídající metabolismu cukrů v organismu.
Vrchovatou čajovou lžičku kopřivy na jeden šálek čaje spaříme horkou vodou, necháme půl minuty vyluhovat, scedíme a po doušcích vypijeme denně až 4 šálky čaje.
List brusnice borůvky
Čtyři vrchovaté polévkové lžíce borůvkových listů natrhaných před dozrátím plodů namáčíme na 12 hodin ve 2 litrech studené vody. Poté výluh svaříme na polovinu. Během dne tyto čtyři šálky horkého čaje vypijeme.
Černý bez
Vrchovatou čajovou lžičku listů a výhonů černého bezu na jeden šálek čaje spaříme horkou vodou, necháme půl minuty vyluhovat, scedíme a po doušcích vypijeme během dne dva šálky čaje.
Puškvorec
Zarovnanou čajovou lžičku puškvorcového kořene naáčíme 12 hodin v šálku studené vody. Poté výluh zahřejeme, scedíme a jednom doušku vypijeme před každým hlavním jídlem a po něm. To znamená, že celkem vypijeme jen jeden šálek za den, tedy šest doušků. Před pitím musíme vychladlý čaj zahřát ve vodní lázni.
Esence česneku medvědího
Čtyři velké česnekové cibulky rozmačkáme, naplníme do litrové lahve a zalijeme 38-40% režnou pálenkou. Lahev necháme stát alespoň dva týdny v teple. Takto získané česnekové esence užíváme před snídaní denně jednu čajovou lžičku.
Smetanka
Na jaře, když se začnou louky zelenat, smetanku i s kořenem vydloubneme ze země, dobře omyjeme a použijeme jako salát. Jakmile je smetanka v plném květu, je vhodná následující čtyřtýdenní kúra. Denně natrháme 10 – 15 smetankových stvolů i s květy, omyjeme je a odstraníme květní úbory. Omyté stvoly za syrova konzumujeme.
Jmelí
Vrchovatou čajovou lžičku jmelí namáčíme 12 hodin v šálku studené vody. Poté výluh zahřejeme, scedíme a po doušcích vypijeme. Jako velmi účinná se osvědčila následující jmelová kúra:
Čtyři týdny pijeme denně tři šálky, následující dva týdny denně dva šálky a poslední týden jeden šálek jmelového čaje denně.
Pórkové víno
500g nadrobno nasekaného porku přelijeme 1 litrem trpkého bílého vína, zakryjeme a necháme 24 hodin stát. Poté pórkové víno scedíme a naplníme do lahve, z níž se vždy ráno a večer po jednom doušku napijeme. Scezené zbytky porku můžeme sníst jako pomazánku na chleba.
Čajová směs
Člověk nemocný cukrovkou by měl denně vypít 1,5 – 2 litry čaje připraveného z následující směsi bylin:
Čajová směs 55 – Cukrovka
3 díly kuklíku horského (Geum montanum), po 1 dílu ostružiníkového listu a listu brusnice borůvky, 3 díly mochny zlaté (Potentilla aurea) 2 díly zelených, sušených fazolových slupek. Vezmeme jednu vrchovatou čajovou lžičku této směsi na 1/4 litru vody, spaříme ji a necháme tři minuty vyluhovat. (Recept podle švýcarského léčitele, faráře dr. Künzleho).
Čajová směs 57 – Cukrovka
Tři díly mochny zlaté, dva díly zelenývh, sušených fazolových slupek, jeden díl ostružiníkového listu, jeden díl listu brusnice borůvky (listy borůvčí musíme trhat před dozráním plodů). Této směsi vezmeme vrchovatou čajovou lžičku na jeden šálek čaje, spaříme horkou vodou, necháme půl minuty vyluhovat, scedíme a po doušcích pijeme.
Švédské kapky
Při cukrovce užíváme třikrát denně čajovou lžičku švédských kapek, smíchaných s trochou vody či bylinného čaje.
Obklad švédskými kapkami
Jednou za měsíc je vhodné přiložit na slinivku čtyřhodinový obklad se švédskými kapkami. Nejprve kůži potřeme měsíčkovou mastí, aby ji alkohol ve švédských kapkách nezbavoval tuku. Potom na vatový tampon vhodné velikosti nakapeme švédské kapky a přiložíme ho na břicho. Na ochranu před chladem poslouží druhý, suchý vatový tampon, který zakryjeme plastovou folií na ochranu oblečení a zafixujeme teplým šátkem.
Domácí léčebné prostředky
Starými domácími léky na snížení hladiny cukru v krvi jsou – kysané zelí, česnekové stroužky a cibule jako příloha na chleba, čerstvá mrkev, celer, černý kořen (upravený jako chřest), čerstvá okurková šťáva a za syrova konzumovaný zelený pórek. Velmi vhodné pro diabetiky jsou pro svůj obsah inzulinu podzimní kořeny smetanky.
Čekanka
Čekanková kořen můžeme předkládat diabetikům jako nejlepší dietní zeleninu. Kořen necháme důkladně namočit, podobně jako štěrbák, abychom zmírnili jeho poněkud hořkou chuť.
Čaj z ořešákového listí
Vrchovatou čajovou lžičku nadrobno nasekaných ořešákových listů na jeden šálek čaje spaříme vroucí vodou, necháme půl minuty vyluhovat, scedíme a po doušcích vypijeme jeden šálek denně.
Zdroje – MT Byliny z Boží zahrady; Moje léčivé rostliny