Bílé zelí – kysané zelí
Cukrovka – starým lidovým lékem je také šťáva kysaného zelí
Červi – škrkavek se zbavíme pomocí syrové mrkve a červené řepy. K tomu pijeme syrovou šťávu z kysaného zelí.
Brambor hlíznatý
Bramborová šťáva – jednu syrovou bramboru nastrouháme najemno a vymačkáme. Takto získanou šťávu zředíme dvojnásobným až trojnásobným množstvím teplé vody. Tuto šťávu připravujeme a ihned užíváme pravidelně ráno na lačný žaludek, v poledne před jídlem a večer před spaním. Nikdy ji nenecháváme stát delší dobu.
Játra onemocnění – čas od času bychom měli zařadit dietní den, například bramborový: ráno čaj a suchar, v poledne tři brambory s nenadýmavou zeleninou (špenát, mrkev, aj.) večer tři brambory s mlékem, tvarohem a bylinkami, avšak bez soli.
Léčebný půst – k pravidelnému vyprázdnění střev během půstu, který je zvláště vhodný na jaře, pijeme ráno nejlépe trochu hořké soli nebo směs lněného semene a bramborové vody.
Pálení žáhy – prqavidelně ráno na lačný žaludek, v poledne před jídlem a večer před spaním připravíme bramborovou šťávu a ihned ji užijeme. Nikdy ji nenecháváme stát delší dobu.
Žaludek vřed – Při žaludečních vředech může osvědčit dobrý účinek syrová bramborová nebo zelná šťáva, užíváme-li ji týdny nebo měsíce. Třikrát denně před jídlem užijeme šťávu jedné malé brambory a alespoň 5 ml zelné šťávy v polévce nebo po jídle. Užijeme-li zároveň i dřevný popel nebo dřevěné uhlí a dodržíme-li příslušnou dietu, může dojít dokonce i k vyléčení.
Brukev zelná (kapusta a zelí)
Přikládání listů – listy kapusty vyžehlíme horkou žehličkou a přiložíme na bolavé klouby. Obklad převážeme teplým šátkem. Používáme při – artroze (opotřebení kloubů),artritidě, koxartoze (artroza kyčelního kloubu), klouby (deformace, zánět).
Listová kaše – zelené listy umyjeme, na válu rozmačkáme válečkem na nudle a listovou kaši přiložíme na ránu. Používáme při růži.
Žaludek vřed – Při žaludečních vředech může osvědčit dobrý účinek syrová bramborová nebo zelná šťáva, užíváme-li ji týdny nebo měsíce. Třikrát denně před jídlem užijeme šťávu jedné malé brambory a alespoň 5 ml zelné šťávy v polévce nebo po jídle.
Brusnice borůvka
Čaj – Čtyři polévkové lžíce borůvkového listu (trhaného před zralostí plodů!) dáme do dvou litrů studené vody a svaříme na polovinu. Odvaru užíváme třikrát denně jeden šálek. Použití při cukrovce
Léčivý účinek borůvkového listí záleží na správném sběru. Smí se trhat je před dozráním plodů. Pokud se nasbírá ve správnou dobu, je klinicky vyzkoušeným podpůrným prostředkem při léčbě cukrovky.
Infekce – Na ochranu před viry a bakteriemi jsou velmi účinné mj. též borůvky.
Průjem – je vhodný černý rybír a vařené borůvky. Doporučit lze také jogurt s živými kulturami.
Zuby – zánět dásně – při prvních příznacích zánětu dásně podržíme v ústech delší dobu borůvkovou šťávu. Účinné látky působí hojivě na sliznice.
Břečťan popínavý
Bylinné víno – smícháme 20g bedrníku, břečťanu, chmele, máty peprné, řepíku a pelyňku. Tři polévkové lžíce této směsi namáčíme 12 hodin v 1 litru jablečného vína nebo moštu. Potom tento studený výluh přivedeme k varu, odstavíme, necháme půl minuty luhovat, scedíme a teplý naplníme do termosky.
Žlučníkové kaménky – osmkrát denn, vždy po hodině, užíváme jednu polévkovou lžíci bylinného vína.
Bříza bílá
Nálev – v 5 litrech studené vody zahřejeme p ojedné hrsti čerstvých kopřivových, březových, bezových a ořečákových listů a jeden stonek vlaštovičníku a přivedeme téměř k varu. Necháme několik minut vyluhovat a scedíme.
Močový měchýř zánět – díky svému močopudnému účinku bříza pomáhá při zánětech močového měchýře.
Vlasy růst – polovino nálevu vlasy dobře umyjeme jádrovým mýdlem a opláchneme čistou vodou. Zbytkem nálevu vlasy jednou umyjeme, nálev necháme na vlasy a pokožku hlavy několik minut působit a vlasy vysušíme, aniž bychom roztok léčivých bylin vymývali.