Vzpomínky přírodního léčitele

Bylinné recepty zahradníka a přírodního léčitele Jana Mikoláška. Diagnozu stanovoval z lahvičky moči a používal celkem 29 bylin, které mezi sebou různě kombinoval.

Berte prosím na vědomí, že pokud některý z receptů v tomto článku i webu vyzkoušíte – vše je na Vaše vlastní riziko – každý člověk reaguje na byliny i léky individuálně.

Kuří oka

Vypařit nohy v horké vodě, kuří oka rozškrábat a nakapat na ně teplou pryskyřici.

Řezná rána

Vymýt vodou. Použít rostlinu, která se jmenuje žabinec, rozklepat, přiložit na ránu a ovázat.

Problémy s nohama (bolesti v kyčli)

Teplý zábal z odvaru drobně rozřazaného šalvěje lékařského, vařeného v mléce s přesličkou.

Zánět ledvin (po skoku do studené vody)

Heřmánek s přesličkou na doléčení nemoci (případ Aloise, bratra Jana Mikoláška)

Oteklé koleno po kousnutí (nějakým hmyzem)

Vařený heřmánek se šalvějí – obklad na koleno; Bramborová kaše, do které je zamíchána žitná mouka – rozstrouhané brambory, uvařit v mléce na řídko, do toho žitnou mouku a obklady vyměňovat každé 2 hodiny. Skopovým nebo jelením lojem promasírovat koleno. (případ Antonie, sestry Jana Mikoláška; recept babičky Mühlbacherové)

Otékání nohou

Šalvěj, přeslička a dubová kůra na koupele nohou

Pravidelná stolice

Hřebíček a třezalka

Písek v močovodu

Přeslička – žene na moč; truskavec čistí ledviny, játra a žaludek

Oteklé nohy z přílišného jezení masa

Přeslička vařená mezi bramborama.

Písek v ledvinách a močových cestách

Přeslička, chrustavec a jalovec – pracují krásně dohromady (případ paní továrníkové)

Mast na boláky

Vosk, jelení lůj, ševcovská smůla a trocha jódové masti; boláky se rychle vyčistí a zmizí.

“Vaječná metoda” pro slaboučké tuberkulozní děti

80 vajec, celkem 4 hrnce se ve skořápkách zaleje citronovou šťávou tak, aby vejce byla dokonale ponořena, a nechá se stát 13 dní. Za tu dobu kyselina citronová skořápky rozpustí, takže jsou měkké jako máslo. Teď do toho přijde 1.5 litru koňaku, rozmíchá se a přidá 10 dkg práškového islandského mechu, který obsahuje mocný lék proti tuberkuloze. Směs se utře a dává do čtvrtlitrových lahviček.

Horečka

omývání celého těla studenou vodou; odvar ovsa a ječmene

Střevní katar u dětí

Jakmile se katar dostaví, dáváme vnitřně užívat slabší čaj heřmánku každou hodinu 2 malé lžičky (odvar slazený) a z heřmánkového odvaru dáváme na celé bříško teplý zábal, který se každou hodinu vymění za teplý.

Vaření neb úprava kaší na otoky neb různé boláky

Je-li předepsána kaše z pískovice nebo lněného semene (moučky), musí se moučka zavařit do vody ve varu a dát tolik vody, aby se nemusela přilévat do kaše napolo vařené, neboť pak máme kaši kusovitou, která nemá účinek, ale i boláku velmi tlačí i bolí a také na otocích nepřiléhá, bolí a nepůsobí. Oboje jsou silně olejnaté, přikládají se jak na otoky, tak na boláky přímo, kaše ale musí být správně vařená, ne hustá, a přikládá se vlahá. Kaše se vaří tak, aby tekla řídce na připravené plátno, a než ochladne, tak trochu zahoustne. Dáme-li moučku do vařící vody, musíme stále míchat, aby se nepřipálila a nepřehoustla.

Kaše ze syrových bramborů se vaří v mléce, tak i kaše z bramborů vařených a jemně ustrouhaných. Hlavně dbát, aby se kaše nepřipálila. Oboje se přikládá teplé, jak nemocný snese.

Kaše z cihlářské hlíny. Červenou hlínu přesejeme, polijeme vodou dle předpisu buď octovou, octem nebo odvarem předepsaných bylin, pak dobře proděláme, jemně přepasírujeme a ne hustou, ale řidší přikládáme dle předpisu.

Kaše ze žitné mouky. Tuto používáme na otoky a různé vyraženiny. Nevaříme ji! Připravíme kaši polohustou, kterou natřeme půlcentimetrovou vrstvou hadřík a přikládáme na napadená místa a dobře teple a suše ovážeme dle předpisu. Žitná mouka se rozdělává octem nebo octovou vodou vždy studenou.

Příprava čajů k užívání

Vaříme-li pouze listy nebo květy, pak nikdy ne déle než 1-2 minuty, pak odstavíme a scedíme. Stonky, kůru nebo kořen vaříme i 5 minut, pak pod pokličkou necháme stát 10 minut, než odvar scedíme. Vaříme-li léčivé rostlinky celé, je nejlépe tvrdé části vařit 5 minut a pak teprve přidat listy nebo květy, necháme dále 2 minuty vařit a pak odstavíme na 10 minut, scedíme a po malých dávkách teplé pijeme. Doporučuji pít odvar častěji po malých dávkách během dne než velkou dávku najednou, abychom nepřeplňovali žaludek. Ovesná sláma, oves, ječmen, dubová kůra a kořeny bylin se vždy vaří déle jak 20 minut. V určitých případechmícháme i několik druhů léčivých bylin dohromady.

Úprava prášků

děje se ze sušených listů, květů, zrnek jader, kořenů i bobulí, které dobře usušené v hmoždíři roztlučeme a utřeme. Pak ihned dobře uzavřeme a v suchu uložíme řádně označené. Tyto prášky užíváme buď v oplatkových kapslích, ve vodě nebo v jídle, také z nich můžeme udělat čaj, vhodíme-li podle návodu k užívání část prášků do vařené vody, zamícháme a pijeme teplé.

Úprava kapek

je zcela jednoduchá. Naplníme lahvičku jemně rozřezanou bylinou, pak nalijemečistý, aspoň 80% líh a dobře zazátkovanou postavíme na 6-8 dnů na teplé místo, ale lahvičkou denně dobře zatřepeme. Pak se scedí do jnéhé čisté lahvičky, dobře uzavřeme a užíváme dle předpisu a rady po 10-20 kapkách na cukr nebo lžíci vody studené či teplé dle předpisu.

Úprava olejů

z různých léčivých rostlin, květů, listů nebo kořenů dobře najemno rozkrájených děje se tak, že necháme takto připravené části bylin 10-20 dnů v čistém olivovém oleji stát, pak scedíme, vylisujeme a užíváme dle předpisu a druhu nemoci.

Úprava mastí

z léčivých bylin děje se porůznu dle toho, na jakou nemoc, případně otevřenou ránu tuto mast potřebujeme. Listy bylin dobře utíráme v čisté nádobě s čerstvým nebo převařeným máslem, sádlem, jelením lojem nebo medem aj. Podle toho, na co má mast působit, se i upravuje. Vaříme-li mast, musíme nádobku postavit do větší nádoby s vodou, aby se na holé plotně mast nepálila a léčivé látky nevyprchaly. Časté míchání je nutné a přidáváme jiné přípravky dle potřeby masti postupně. Necháme tak hodinu vařit, pak scedíme a tuhou mast v nádobce dobře uzavřeme. Na oči připravujeme mast bez žíravých přípravků: třeme listy pelyňkové a šalvějové pouze v teplém medu.

Víno z bylin

upravíme takto: do litrové láhve nasypeme do 1/4 byliny, dolijeme čistým přírodním bílým vínem a necháme 3-4 dny ve studenu dobře uzavřené stát. Naložíme-li rozkrájený rozmarýn, působí dobře při vodnatelnosti.

Bylinky nakládané do vína

Do 1 litru bílého přírodního vína dáme hrst rozmarýnu a 1 lžíci routy. Za 10-12 hodin lze užívat pro posílení chudokrevných, při slabých žaludcích dětí a starých lidí. Posiluje též srdce a krev. Béře se třikrát denně 1 až 2 lžících. Ukládá se ve studenu.

Postižení skrofulozou střev, tj. vyraženinou po stěnách střevních a trpící průjmy s krvácením a hryzáním ve střevech, dělá třikrát denně vlahým odvarem vína klystérky ze čtvrt litru, což velmi působí a léčí. Do půl litru vína bílého dáme vařit osminu vody, lžíci rozmarýnu, lžíci květu arniky a lžíci dubové kůry. Vaří se 5 minut.

O nastuzení

Ulehnutí nebo posezení na vlhké zemi hlavně v jarních a podzimních měsících může způsobit onemocnění ledvin, jater, plic, pohrudnice, způsobit horečky i zimnice s velmi těžkými následky.

Nemocnému podáváme čaje , které vyvolávají rychlé pocení. Vnitřně užívá třikrát denně čtvrt litru horkého mléka vařeného s fenyklem, na noc čaj z květu bezinek a trochu lipového květu. Tělo třikrát denně omýváme studenou vodou, ale hned potom se nemocný musí zahřát a uvést do pocení!

Doporučuji lehkou, ale výživnou stravu. Pacient nesmí kouřit a musí zůstat několik dnů v posteli.

Rady při chorobách plicních zejména při chřipce

Blahodárně působí odvar z cibule, fenyklu v mléce a ze směsi jitrocele špičatého s kopřivou žahavkou.

Vaříme-li odvar z cibule, tuto hodně drobně rozkrájíme a do půl litru vody dáme vařit 2 velké hrsti cibule, necháme vařit v klokotu aspoň 20 minut; hned s cibulí přidáme 6-8 kostek cukru. Cibulový odvar necháme pod pokličkou stát asi 5 minut, scedíme, přidáme z 1 citronu šťávu a lžíci medu. Na hustém sítu cibuli dobře vymačkáme, dobře mícháme a podáváme k pití před spaním teplé. Před odvarem cibulovým celý trup i krk namažeme kafrovým olejem nebo převařeným máslem, či psím sádlem, dobrý je též jelení lůj, který se psím sádlem působí nejvíce. Netlačíme, ale pěkně vtíráme do kůže a asi po 5 minutách celý trup i ruce otřeme studenou vodou. Pak suše zavážeme krk a v posteli dobře zakryjeme. Také doporučuji i při zápalu plic, zánětu průdušek denně několikrát v ústech nechat roztéct čerstvé máslo asi jako vlašský ořech, což blahodárně působí na plíce, průdušky i pohrudnici; uvnitř chladí, čistí a hojí. Ráno, dopoledne a odpoledne nemocný pije čaj.

Napadle-li čkověka chřipka, musí nemocný bezpodmínečně zůstat několk dnů ležet a aspoň 2-3krát se vypotit, což docílíme tím, vypije-li po obědě čtvrt litru hodně teplého odvaru ze směsi květu bezinek a květu lipového, slazeným medem, a z téhož odvaru si dá na celý krk teplý ovin, který dobře suše zabalí, aby zábal hřál. Když se nemocný dostatečně zapotí, takže prádlo je promáčené, propocené prádlo svlékne, celý se otře studenou vodou, až se tělo rozpálí, oblékne čisté= prádlo a ulehne do suché postele, nikoli do té v které se potil! Prádlo potem prosáklé ihned namočíme do studené vody, dobře přemácháme a na vzduchu usušíme; je nebezpečné sušit propocené prádlo v místnosti, kde členové rodiny bydlí. Doporučuji také, aby nemocný první dva až tři dny napářel hlavu odvarem heřmánku s přesličkou, každého druhu stejným dílem smíchané, aby místnost, kde nemocný leží, byla oknem dostatečně třikrát denně větrána po půlhodině, přičemž se nemocný dobře zakryje. Nemocný také třikrát denně kloktá teplým odvarem šalvěje s přesličkou míchaného. Stravu podáváme jednoduchou, ale výživnou, dbáme o pravidelné vyprazdňování a doporučuji mezi dnem posilující a horečku zapuzující nápoj z odvaru ovsa a ječmene.

Komentujte

  Subscribe  
Upozornit na