Léčba jaterních onemocnění (nejen) od Marie Treben

Jaterní skvrny

Benedikt

Ulomíme vysoké, dužnaté stonky čerstvého benediktu lékařského, rozžvýkáme je a jaterní skvrny kaší potřeme.

Podzemnicový olej

Pokud se jaterní skvrny začnou zvětšovat (jen proboha ne operovat! Žádný odpovědný lékař to nedoporučí), potupujeme je podzemnicovým olejem, který lze zakoupit v každé lékárně, a jaterní skvrnu lehce potíráme v kruhu zprava doleva.

Šťáva z netřesku

Podélně nařežeme listy netřesku a jaterní skvrnu potřeme vytékající šťávou.

Svízelová mast

Je vynikajícím lékem na jaterní skvrny.

Na pánvičce rozehřejeme 500g čistého vepřového sádla a nasypeme do něj čtyři vrchovaté hrsti svízele. Vše necháme krátce zpěnit, dobře zamícháme a odstavíme z plotýnky. Přikrytou pánvičku necháme přes noc vychladnout. Druhý den pánvičku znovu zahřejeme, dokud není tuk dostatečně tekutý na to, abychom ho mohli propasírovat přes čisté plátno. Byliny zbylé v plátně řádně vymačkáme a takto získanou mast naplníme do uzavíratelných sklenic. Mast bychom měli uchovat v chladničce.

Omývání svízelem

Příslušná místa omýváme svízelovým výluhem.

Dvě vrchovaté čajové lžičky svízele spaříme 1/2 litrem horké vody, necháme vyluhovat, scedíme a postižené kožní partie výluhem denně omýváme.

Měsíčková šťáva

V odšťavňovači získáme z čerstvých stonků měsíčku šťávu, jíž jaterní skvrny několikrát denně potíráme.

Cedrová esence

Omyté a nadrobno nasekané cedrové listy naplníme do lahve, zalijeme 38-40% režnou pálenkou (listy musí být ponořené) a láhev necháme stát alespoň dva týdny v teple. Touto esencí jaterní skvrny několikrát denně tupujeme.

Játra bolesti

Kopřiva

Při bolestech jater je vhodná několikatýdenní kopřivová kúra. Při této kúře pijeme 4 šálky čaje denně. Na jeden šálek čaje přitom přijde vrchovatá čajová lžička kopřivy, kterou spaříme horkou vodou , necháme půl minuty vyluhovat , scedíme a po doušcích vypijeme.

Puškvorec

Při bolestech jater bychom měli denně vypít jeden šálek čaje z puškvorcového kořene. Zarovnanou čajovou lžičku puškvorcového kořene namáčíme 12 hodin v šálku studené vody. Poté výluh zahřejeme a scedíme. Před každým jídlem a po něm upijeme z tohoto šálku po  jednom doušku. Více než jeden šálek za den vypít nesmíme. Z praktických důvodů si denní dávku naplníme do termosky.

Řepík

Navíc k uvedeným čajům bychom při bolestech jater měli vypít  denně dva šálky řepíkového čaje. Na jeden šálek čaje přijde vrchovatá čajová lžička řepíku, který spaříme horkou vodou, necháme půl minuty vyluhovat, scedíme a po doušcích vypijeme.

Vlaštovičníková šťáva

Čerstvě natrhaný vlaštovičník omyjeme a ještě vlhký vymačkáme v odšťavňovači. Denně vypijeme čtvrt šálku vlaštovičníkové šťávy, zředěné stejným množstvím vody.

Jitrocel

Vrchovatou čajovou lžičku jitrocele kopinatého na jeden šálek čaje spaříme horkou vodou, necháme půl minuty vyluhovat, scedíme a po doušcích vypijeme denně dva až tři šálky čaje.

Čajová směs I

Smícháme 50g rozrazilu, 50g  smetankového kořene, 25g mařinky a 25g čekankového květu. Denně vypijeme dva šálky čaje připraveného z této směsi bylin. na jeden šálek přitom přijde vrchovatá čajová lžička bylin, které spaříme horkou vodou, necháme půl minuty vyluhovat, scedíme a po doušcích vypijeme.

Čajová směs II

Smícháme 100g svízele, 100g řepíku a 100g mařinky. Vrchovatou čajovou lžičku této směsi bylin na jeden šálek čaje spaříme horkou vodou, necháme půl minuty vyluhovat, scedíme a po doušcích vypijeme tři šálky čaje. Z toho jeden šálek vypijeme ráno na lačný žaludek.

Játra karcinom (hepatom)

Pampeliška

Z mladých pampeliškových listů se spolu s koktejlovými rajčátky a ořecholimetkovým dresinkem dá vykouzlit výborný salát s protirakovinnými účinky.

Játra karcinom

Žen šen

Játra onemocnění

Dietní den

Občas bychom měli zařadit dietní den, například bramborový: ráno čaj a suchar, v poledne tři brambory s nenadýmavou zeleninou (špenát, mrkev aj.), večer tři brambory s mlékem, tvarohem a bylinkami, avšak bez soli.

Brambor hlíznatý

Bramborová šťáva  – Jednu syrovou bramboru nastrouháme najemno a vymačkáme. Takto získanou šťávu zředíme dvoj až trojnásobným množství teplé vody. Tuto šťávu připravujeme a ihned užíváme pravidelně ráno na lačný žaludek, v poledne před jídlem a večer před spaním. Nikdy ji nenecháváme stát delší dobu.

Smetanka

V době květu smetanky natrháme čerstvé květní stvoly, omyjeme je i s květními úbory, které pak odstraníme, a 5 až 6 stvolů denně za syrova sníme.

Měsíček

Vrchovatou čajovou lžičku měsíčku na jeden šálek čaje spaříme horkou vodou, necháme půl minuty vyluhovat, scedíme a během dne vypijeme po doušcích tři až čtyři šálky.

Měsíčková mast

Na pánvičce rozehřejeme 250 g  čistého vepřového sádla a nasypeme do něho vrchovatou hrst měsíčku (listy, květy, stonky). Vše necháme ještě jednou zpěnit, dobře zamícháme a odstavíme. Pánvičku přikryjeme a necháme přes noc vychladnout. Druhého dne pánvičku mírně zahřejeme, obsah propasírujeme přes čisté plátno, listy, květy a stonky vymačkáme a takto získanou mast naplníme do uzavíratelných sklenic.

Šalvěj

Vrchovatou čajovou lžičku šalvěje na jeden šálek čaje spaříme horkou vodou, necháme půl minuty vyluhovat, scedíme a po doušcích vypijeme denně jeden až dva šálky čaje.

Vlaštovičníková šťáva

Čerstvě natrhaný vlaštovičník omyjeme a ještě vlhký vymačkáme v odšťavňovači. Denně vypijeme čtvrt šálku vlaštovičníkové šťávy, zředěné stejným množstvím vody.

 Čekanka

Vrchovatou čajovou lžičku čekankového kořene namáčíme 12 hodin v šálku studené vody. Poté výluh zahřejeme a scedíme. Během dne vypijeme 2 šálky čaje. Z praktických důvodů si denní dávku naplníme do vyhřáté termosky.

Přesličkový obklad

Jaterní a žlučníkové záchvaty můžeme zmínit záparnými přesličkovými obklady. Dvě vrchovaté hrsti přesličky dáme do síta, které zavěsíme nad hrnec s vroucí vodou. Stoupající pára přesličku napaří. Obsah síta vyklopíme na čisté plátno a přiložíme na játra. Obklad zafixujeme teplým šátkem a necháme působit několik hodin nebo přes noc.

Švédské kapky

S jedním z uvedených bylinných čajů užíváme denně tři polévkové lžíce švédských kapek. Jedna lžíce přitom přijde na půl šálku čaje, který vypijeme z poloviny před jídlem a z poloviny po něm.

Obklady švédskými kapkami odkaz

Játra poruchy

Šťavel

Při lehkých poruchách vypijeme dva šálky zchladlého šťavelového čaje. K jeho přípravě používáme jen čerstvé listy. Na jeden šálek přitom přijde vrchovatá čajová lžička čerstvých listů, které spaříme horkou vodou, necháme půl minuty vyluhovat a scedíme; po doušcích vypijeme dva šálky denně.

Řebříček

Vrchovatou čajovou lžičku řebříčku na jeden šálek čaje spaříme horkou vodou, necháme půl minuty vyluhovat, scedíme a po doušcích vypijeme denně až dva šálky čaje.

Čajová směs

Smícháme 10g dubové kůry, po 20g zemědýmu, řebříčku a ořešákových slupek, po 30g vlaštovičníku rozrazilu, měsíčku a vrbové kůry, 40g tužebníku a 50g kopřivy. Vrchovatou čajovou lžičku na jeden šálek čaje spaříme horkou vodou, necháme půl minuty vyluhovat a scedíme. Během dne vypijeme 6-8 šálků tohoto čaje. Je-li to možné používáme čerstvých rostlin, protože léčivá síla je větší než u sušených. Je důležité dodržovat i jaterní dietu.

Játra rakovina

Při zhoubných onemocněních jater doporučuji následující kúru:

Plavuň

Ráno a večer před jídlem vypijeme po jednom šálku čaje. Zarovnanou čajovou lžičku plavuně na jeden šálek čaje spaříme horkou vodou, necháme půl minuty vyluhovat, scedíme a po doušcích vypijeme.

Puškvorec použití jako u bolesti jater

Kopřiva

Jako doplněk k plavuňovému a puškvorcovému čaji vypijeme denně 2-3 šálky kopřivového čaje. Na jeden šálek čaje přijde vrchovatá čajová lžička kopřivy, kterou spaříme horkou vodou, necháme půl minuty vyluhovat, scedíme a po doušcích vypijeme.

Přesličkový obklad

Vedle obkladu se švédskými kapkami, který přikládáme přes den na 4 hodiny, doporučuji záparné přesličkové obklady. Podle možnosti bychom měli záparný obklad přikládat na 2 hodiny ráno a na 2 hodiny odpoledne, třetí na celou noc. Dvě vrchovaté hrsti přesličky dáme do síta, které zavěsíme nad hrnec s vroucí vodou. Stoupající pára přesličku napaří. Obsah síta vyklopíme na čisté plátno a přiložíme na játra. Dalším teplým šátkem obklad zafiksujeme. Popsanou kúru používáme i při cirhoze jater.

Játra zánět

Česnek mědvědí

Díky svému účinnému čištění krve pomáhá česnek medvědí léčit záněty jater. Na jaře nasbíráme čerstvé listy česneku, které omyjeme nasekáme nadrobno a konzumujeme. Podobně jako petrželku  sypeme česnek medvědí na všechna jídla, která obvykle zjemňují nebo zdobí čerstvou natí. Z listů česneku medvědího můžeme také připravit salát nebo uvařit špenát.

Esence medvědího česneku

Abychom si léčivou sílu česneku medvědího zajistili na celý rok, zhotovíme si česnekovou esenci.

Nadrobno nasekané listy nebo cibulky česneku medvědího naplníme do láhve, zalijeme 38-40% režnou pálenkou a láhev necháme alespoň dva týdny stát v teple. Této esence užíváme čtyřikrát denně 10-15 kapek v troše vody. Česnekem medvědím léčíme rovněž nárůst podílu pojivové tkáně v játrech.

Smetánka

V době květu smetanky natrháme čerstvé květní stvoly, omyjeme je i s květními úbory, které pak odstraníme, a 5 až 6 stvolů denně za syrova sníme.

Játra zatvrdnutí

Plavuň

Denně vypijeme jeden šálek čaje plavuňového čaje, a to ráno na lačný žaludek. Na jeden šálek přitom přijde zarovnaná lžička plavuně, kterou spaříme horkou vodou. necháme půl minuty vyluhovat, scedíme a po doušcích vypijeme.

Kopřiva

Vypijeme denně až 6 šálky kopřivového čaje. Na jeden šálek čaje přijde vrchovatá čajová lžička kopřivy, kterou spaříme horkou vodou, necháme půl minuty vyluhovat, scedíme a po doušcích vypijeme.

Řepík

Vypít  denně dva šálky řepíkového čaje. Na jeden šálek čaje přijde vrchovatá čajová lžička řepíku, který spaříme horkou vodou, necháme půl minuty vyluhovat, scedíme a po doušcích vypijeme.

Komentujte

  Subscribe  
Upozornit na