Rakytník řešetlákový (Hippophe rhamnoides)

Rakytník řešetlákový (Hippophe rhamnoides)

          

V dnešní době je znám po celé Evropě, Asii, a protože koncem 20. století byla u Rakytníku objevena nebývalá léčivá síla, tak zažívá éru značného rozmachu, jak ve výsadbě, tak v pěstitelství a šlechtění nových odrůd. Největší pozornost je věnována Rakytníku na Sibiři, kde má u místních obyvatel snad nejvyšší oblibu na světě a je pěstován pro léčitelské použití na velkých zemědělských plochách. Rakytník je znám po tisíciletí jako léčivá rostlina, ale není zanedbatelný ani jako rostlina, která se podílí na výživě obyvatel. V Číně a Mongolsku je používán k zalesňování polopouštních a pouštních oblastí a také je vysazován ve větší míře na mořském pobřeží Severní Evropy. Z dřívějších dob se o rakytníku objevují zmínky z historie, kde byl odpradávna používán na Sibiři a v čínské, tibetské, mongolské, indické medicíně.  Z Evropy je znám již z dob starého Řecka a Říma, to znamená z Kristovy éry. Z písemných záznamů vyplývá, že za dob Alexandra Makedonského byl používán jako krmivo pro koně. Koně po požití Rakytníku se vyznačovali lesklou srstí, a rychle se jim obnovovaly síly po vyčerpání. To dalo Rakytníku latinský název kde „hippos“ je kůň a „phaes“ je lesk.

Pěstování:

Je to odolný rozvětvený keř, který dorůstá do výšky 1,5 – 6 m, je mrazuvzdorný, vhodný do našich podmínek. Daří se mu ve vápenatých písčitohlinitých půdách, kde roste nejlépe, ale v podstatě ho můžeme pěstovat kdekoli. Jednotlivé rostliny jsou samčího typu a tyto samčí rostliny mají 2 až 3 krát větší pupeny než samičí, slouží k opylení samičích rostlin, které po opylení plodí. Plody jsou kulovité nebo vejcovité peckovice, které vyrůstají v drobných hroznech, i jednotlivých plodech, jsou žluté, oranžové až červené barvy. Chuť plodů je rozmanitá, od kyselé a nahořklé až po nasládlou s příjemnou nakyslostí. Na jednu samčí rostlinu sázíme při výsadbě 6 – 8 samičích. Keře mají většinou trnité větve.

Léčebné účinky:

Pozitivně ovlivňuje centrální nervovou soustavu, vykazuje protinádorovou aktivitu, brání tvorbě trombů v cévách, čili zmírňuje riziko embolie, užívá se při plicních, zažívacích, jaterních, kloubních onemocněních, pomáhá v odstranění zahlenění plic, hojí sliznice, žaludeční a dvanácterníkové vředy, slezinu, reguluje krevní oběh, hojí rány a stimuluje regenerační procesy, ozdravuje choroby jater, podporuje tvorbu krve a sekreci trávicích šťáv, zlepšuje stav po infekčních chorobách a chirurgických zákrocích, má baktericidní účinek vůči stafylokokům, bakteriím břišního tyfu, salmonelózy, stimuluje zažívání, zlepšuje tvorbu trávicích enzymů a žluči, zlepšuje kvalitu hemoglobinu v krvi, při infekční hepatitidě snižuje intenzitu dystrofických a nekrotických procesů v játrech. Pomáhá při všech druzích nachlazení, chřipkách, angínách, bolestí hlavy, při zánětu močových cest, při stresu, při pracovní i sportovní zátěže, doplňuje vitamíny a minerály, snižuje kyselost žaludečních šťáv, rakytníkový olej snižuje bolest všeobecně, regeneruje tkáně, léčí popáleniny, křečové žíly, žaludeční a střevní potíže, léčí kardiovaskulární choroby jako arterosklerózu a dystrofické procesy v myokardu, celkově zlepšuje zdravotní stav, omezuje stavy stenokardie i dystrofické procesy v myokardu. Byl u něho zjištěn baktericidní účinek na zlatého stafylokoka, hemolytického streptokoka. Léčí zánět jícnu a nemoci tlustého střeva, hemeroidy, ničí helicobacter pylori. Při léčení sklerózy koronárních cév se během 2 měsíců zastavily stavy stenokardie, zmizely závratě a krevní tlak se normalizoval.

Pozitivně působí při rakovině zažívací soustavy a při průjmech. Olej Rakytníku se zevně nanáší na kůži, sliznici úst, jazyk, nos, pochvu, konečník. Regeneruje tkáně epitelu po termických a chemických poškození kůže, popáleninách, omrzlinách a léčí proleženiny. Užívá se téměř na 20 druhů kožních chorob, na uhrovitost, na ekzémy a opruzeniny, dobré výsledky byli dosaženy v léčení bércových vředů, doporučuje se užívat při ozařování rakoviny, pomáhá při rakovině děložního čípku. Léčí poranění rohovky a záněty očí, paradentózu, otoky dásní a záněty zubů, využívá se při zánětech horních cest dýchacích a hltanu, kdy jiné prostředky selhaly, všeobecně tlumí bolest podobně jako analgetika.  Podporuje organizmus především v jarním a zimním období, kdy tělu chybí dostatek vitamínů a odstraňuje únavu s tím spojenou.

Kvalitní produkty z rakytníku koupíte v e-shopu  www.pro-zdravi.net

Plody a dužnina

Jsou nejvíce upotřebitelnou částí Rakytníku. Užívají se čerstvé nebo sušené v čajích a zpracovávají se do různých výrobků, které si můžeme připravit doma. Je to džus, šťáva, marmeláda, olej, mast, obklad, plody rakytníku použité v čaji můžeme sníst. Je možno použít čerstvé i sušené plody, čerstvé jsou o maličko účinnější než sušené, což je všeobecné u všech léčivých bylin.

Rakytník můžeme přidat do ořechů, rybízu, mrkve, jablek, hrušek,  šípků, borůvek, do mléčných výrobků jako jsou joguty, do kysaného zelí, do Rakytníku můžeme přidat i česnek a pak tuto směs požíváme na maso, nebo jako přílohu.

Listy, výhonky, kůra

Obsahují téměř všechny biologicky aktivní látky, jako plody a dužnina. Listy, výhonky a kůru můžeme využít na přípravu čaje. Do ¼ litru vody 1 čajová vrchovatá lžička drogy a necháme 5 min. luhovat a potom pijeme. U kůry byly prokázány protinádorové aktivity.

Odpad z našich rakytníkových výrobků, případně přebytky z úrody

Zbytky semen a slupky po odfiltrování, případně jiné zbytky z produkce a také přebytky z úrody můžeme použít jako výborné krmení pro domácí zvířata.

Olej    

Z čerstvého Rakytníku vyrobený olej je o maličko lepší kvality než ze sušeného. Rakytníkový olej si připravíme tak, že rozdrtíme plody rakytníku a dáme do sklenice. Zalijeme olivovým, slunečnicovým nebo řepkovým olejem tak, aby Rakytník byl pod hladinou oleje, a necháme luhovat. V parném létě po dobu 3 týdnů na okně ozářené sluncem, po třech týdnech scedíme a uložíme na tmavé místo k použití. Je zcela jedno, který z olejů použijeme, ale zdá se mi, že na výrobu Rakytníkového oleje, kterým se budeme později mazat, je lepší zvolit slunečnicový, nebo řepkový olej z důvodu aroma a tyto jsou také levnější.

Pokud vyrábíme olej v období, kdy není parné léto, je to trochu náročnější na energii. Postup je stejný, rozdrcené plody zalijeme olejem tak, aby plody Rakytníku nevyčnívaly nad hladinu, a náplň zahříváme na mírném ohni ve vodní lázni po dobu 8 až 10 hod. denně a to opakujeme po 3 dny, potom scedíme a uchováme. Vodní lázeň je důležitá, protože v ní příprava rakytníkového oleje probíhá v teplotách 40 – 45 °C, tato nižší teplota neznehodnotí léčivou sílu Rakytníku. Abychom splnili všechny kritéria léčivosti, tak by teplota při zpracování neměla přesáhnout 50 °C. Vodní lázeň vytvoříme z většího hrnku s vodou, do kterého vložíme menší hrnek s Rakytníkem a olejem. Jak se používá vodní lázeň, to zná každá hospodyňka.

Mast

Mast si vyrobíme z rozehřátého sádla, nebo vazelíny na masti, opět pozor na teplotu a do základu vmísíme rakytníkový olej.

Přípravky na nemoci u vnějšího použití:

Akné – olej,  artritida – vlhké obklady z plodů, listů, kůry větviček,  bércové vředy – olej, dermatózy – olej,  ozařování – olej,  padání vlasů – odvar z plodů, listů a kůry větviček, popáleniny – olej,  popraskaná kůže – olej,  proleženiny – olej,  rakovina kůže – olej, revmatizmus – obklady z plodů, listů, kůry větviček,  vyrážky – olej.

Přípravky na nemoci na vnitřní použití:

Akné – olej,  angína – olej,  anémie – olej, sirup,  artritida – čaj, arteriální tlak – olej, ateroskleróza – olej, džus, sirup,  avitaminóza – čaj, sirup,  cukrovka – čerstvé plody,  dna – čaj,  eroze děložního čípku– olej,  zánět děložního hrdla a pochvy – olej na vaginální tampony,  gastritida – olej,  hemeroidy – olej,  horečka – čaj, sirup, džus,  chřipka– sirup, infekční choroby – sirup, džus, olej,  játra – čerstvé plody, džus, sirup,  koronární onemocnění srdce – olej,  lupénka – olej,  oči – mast, sirup, džus,  otoky dásní – olej, paradentóza – olej,  polypy ve střevech– olej,  rozpraskaná sliznice v ústech a v nose – olej,  ozáření radiací– čaj,  rakovina – olej,  revmatizmus – čaj,  snižování cholesterolu – olej, čaj, sirup,  těžké pooperační stavy – olej, sirup, džus,  tyfus – olej,  vředy na dvanácterníku – olej,  zánět zubní dřeně – olej,  žaludeční vředy – olej,  dobrá kondice – sirup, čaj.

Použití Rakytníku u nejvýznačnějších nemocí:

Praskliny na kůži, v ústech, na jazyku, na genitáliích, na konečníku
Postižená místa natíráme několikrát denně rakytníkovým olejem, u hemeroidů používáme čípky z rakytníkového oleje 2 x denně, ráno a na noc před vyprázdněním po dobu asi 14 dní.

Bércové vředy, popáleniny, proleženiny, poškození kůže ozářením
Postižené místo opatrně očistíme a pokapeme ránu rakytníkovým olejem a šetrně zavážeme sterilní gázou. Tímto způsobem ošetřujeme obden. Abychom urychlili hojení, budeme užívat i vnitřně tak, že nakapeme 2 x denně na kousek chleba 15 kapek rakytníkového oleje, chleba řádně rozkousáme a sníme, užíváme 15 dní. Pokud se stav nezlepší, tak po třech týdnech opakujeme.

Zánět pochvy a děložního hrdla, eroze děložního čípku a sliznice pochvy
Na noc se zavede vaginální tampon prosycený asi 10 až 15 g rakytníkového oleje na dobu asi 12 až 14 hod. denně. Požíváme po dobu 10 až 15 dnů a po stejnou dobu si kapeme rakytníkový olej na kousek chleba v množství 15 kapek a ten řádně rozkoušeme a sníme. Pokud se stav nezlepší, tak po třech týdnech opakujeme.

Rakovina
Abychom zjemnili ozařování rakoviny kůže, jícnu, lymfatických uzlin, prsu, žaludku, konečníku, dělohy, prostaty, tak podáváme 1 polévkovou lžíci rakytníkového oleje 2 x denně po celou dobu léčení a pokračujeme ještě tři týdny po jeho ukončení. Po každém ozařování ještě natřeme ozařovanou oblast rakytníkovým olejem.

Vředy žaludku a dvanácterníku
Užívá se 3 x denně jedna kávová lžička rakytníkového oleje půl hodiny před jídlem po dobu tří týdnů.

Onemocnění kůže
U všech akutních i chronických onemocnění kůže, akné, apod. se používá po dva týdny rakytníkový olej 3 x denně 15 kapek na kousek chleba, který důkladně rozkoušeme a spolkneme. Olej je možno dát i do jogurtu, nebo mléka. Postižené místo natřeme rakytníkovým olejem a zavážeme obvazem.

Zánět nosohltanu a dásní
Vypláchneme ústa teplou vodou a následně dáme do úst kávovou lžičku rakytníkového oleje a minimálně 3 minuty olej v ústech převalujeme a potom vyplivneme. Potom si vezmeme lžičku nového rakytníkového oleje, smícháme se slinami a spolkneme, toto provedeme 3 x denně. Při otoku dásní namočíme vatu v rakytníkovém oleji a přiložíme na dáseň.

Dna, artritida, revmatizmus
Na postižené místo přikládáme vlhké obklady z plodů, listů a čerstvých výhonků, které předem rozmixujeme a přiložíme na noc po dobu 15 dní.

Vyčerpanost a pooperační stavy
Po dobu 12 dní užíváme 3 – 5 kávových lžiček rakytníkového oleje před jídlem. Po těžkém pooperačním stavu, když jsme totálně vysíleni, začínáme 3 x denně jenom malým množstvím, aby se nám pokryl jazyk a teprve později, až se za pár dní vzpamatujeme, tak přecházíme na plnou dávku.

Střevní polypy
Užívá se 2 x denně jednu polévkovou lžíci rakytníkového oleje po dobu 15 dní. Potom následuje měsíční přestávka a cyklus se znovu opakuje.

Padání vlasů
Vezmeme 100 g plodů, kořenů a větviček a vaříme v 0,5 l vody po dobu 5 minut, potom přecedíme a pijeme 3 x denně 1 dl odvaru. Na noc si se zbytkem odvaru promneme vlasy a řádně promneme i pokožku na hlavě.

Zánět horních cest dýchacích
Nejdříve odstraníme ze sliznice povlak vatovým tampónem namočeným v rakytníkovém oleji a potom provedeme inhalaci nad rakytníkovým olejem, 15 minut denně po dobu 8 – 10 dní. Při inhalaci dáme hlavu nad hrnek z rakytníkového oleje, který zahříváme a páru nosem a ústy inhalujeme. Je dobré si přes hlavu přehodit ručník, abychom inhalovali co největší množství.

Upozornění!
Rakytníkový olej se nesmí používat vnitřně při zánětech žlučníku, při zánětu jater, při zánětu slinivky břišní.

 Možnosti zpracování úrody Rakytníku a některé recepty:

Rakytník, který máme zpracovaný ve výrobcích, si udržuje dlouhodobě všechny biologicky účinné aktivní látky v plné výši po několik let. Pokud budeme Rakytník uchovávat v mrazáku, trvanlivost je ve změněné biologické podobě asi dva roky.

Plody a dužninu můžeme kompotovat, sušit, proslazovat, mrazit, zpracovávat na víno i pálenku. Z dužiny připravujeme šťávy, džusy, marmeládu, pyré, jak samostatně jenom z Rakytníku, tak ve směsích s jiným ovocem i zeleninou, např. s mrkví.

Rakytník se zpracovává jako jiné ovoce, buď se používají celé plody, nebo za použití robotů, odšťavňovačů, masových mlýnků, se odděluje dužnina od semen. Rakytník má baktericidní schopnosti, a proto můžeme vyrábět šťávy s cukrem nebo s medem za studena, anebo Rakytník pasterizujeme 15 – 20 min. Výborné jsou marmelády a džemy. V Rusku je oblíbený Rakytník s rozetřeným česnekem, na 1 litr Rakytníku 50 g česneku. Tato směs se používá jako příloha k jídlu.

Mražený rakytník

Plody Rakytníku umyjeme a necháme osušit. Vkládáme je do polyetylenových sáčků a do mrazáku. Mražené plody používáme v přírodním stavu v období, kdy nejsou čerstvé nebo do různých receptů. Dávka, která nám poslouží na prevenci je v množství 1 – 2 polévkové lžíce denně.

Rakytník nenechávejte během praní ve vodě dlouhodobě po několik hodin, utrpěl by v léčivosti.

Sterilované plody Rakytníku

Umyté plody vložíme do zavařovací sklenice a zalijeme cukerným nebo medovým nálevem podle naší chuti. Pro diabetiky použijeme pouze čistou vodu. Sterilujeme 25 min při teplotě 85 °C, jako ostatní kompoty. Konzumujeme 1 – 3 lžičky denně.

Sušené plody Rakytníku rozdrtíme a nasypeme do jedné třetiny litrové sklenice a zalijeme vodkou nebo pálenkou. Necháme 3 týdny luhovat, občas můžeme protřepat. Potom scedíme a uskladníme v temnu. Užíváme 1 – 3 x denně 15 – 20 kapek, 20 kapek je čajová lžička. Extrakt je vhodný jako užívání, na masáže a můžeme si ho nakapat i na obklad.

Rakytníkový sladký sirup

K přírodní čisté šťávě zbavené od rakytníkového odpadu přidáme stejné množství vody a necháme ještě 1 den ustát, potom patrně scedíme. Do takto získané šťávy přidáme 1 kg cukru na 1 litr šťávy, to znamená v poměru 1 : 1 a mírně zahřejeme asi na 40 °C, po dobu rozpuštění cukru. Za tepla plníme do lahví.

Rakytníková šťáva bez sladidla pro diabetiky

Připravíme si šťávu zbavenou odpadu, necháme den ustát, aby se ještě trochu vyčistila, opatrně scedíme, zalijeme převařenou vodou v poměru 1 : 1 a sterilujeme v připravených, nejlépe v zavařovacích sklenicích na kompoty. Šťáva má sama o sobě antibakteriální schopnosti, ale trvanlivost bude jistě kratší než s přidaným cukrem. Sklenice a touto šťávou musíme více hlídat.

Rakytník s medem

Sušený Rakytník rozdrtíme v tříštivém kávovém mlýnku na prášek a 100 – 150 g rozmícháme v 1 kg medu. Pokud máme med zcukernatělý, tak ho mírně zahřejeme a tím rozpustíme. Užívá se při chorobách žaludku a střev v množství 1 – 3 lžičky denně.

Džem

Bobule Rakytníku omyjeme, dáme do hrnce a tyčovým mixerem rozdrtíme. Přidáme trochou vody, aby se nám to nepřipalovalo, na mírném ohni povaříme do změknutí, přidáme želírovací cukr a dalších 5 minut povaříme. Poměr Rakytníku a želírovacího cukru je 1 : 1. Ještě teplou směs naplníme do sklenic a ty po uzavření otočíme víčkem dolů a necháme vychladnout. Takový džem vydrží i několik let.

Sušené plody

Plody sušíme nejlépe v elektrické sušičce, nebo na ústředním topení, v troubě, podobně jako křížaly z jablek. Po usušení je vhodné plody Rakytníku rozemlít na masovém mlýnku, nebo tříštivým kávovým mlýnkem. Takto upravený Rakytník používáme tak, že si připravíme čaj v množství 1 čajová lžička denně do ¼ litrů vody.

Čaj z rakytníkových listů, případně kůry

Čaj můžeme připravovat ze sušených nebo čerstvých listů, případně z kůry nebo čerstvých výhonků. Dávka je opět 1 čajová lžička na ¼ litru vody. Můžeme kombinovat se zeleným i černým čajem, u diabetiků s listem borůvky, což je pro ně obzvlášť vhodné. Rakytník lze kombinovat s listy maliníku, ostružiníku, mátou, meduňkou a dalšími druhy.

Rakytníkové víno

Připravíme si 15 litrový demižon, do kterého dáme 3 kg plodů čerstvého Rakytníku, který předem tyčovým mixerem upravíme na kaši. V 10 litrech vody rozpustíme 2,5 kg cukru a Rakytník v demižonu zalijeme. Demižon nenaplňujeme až po okraj, necháme trochu místa na kvašení. Otvor opatříme kvasnou zátkou a utěsníme. Můžeme přidat kvasnou kulturu, kterou si zakoupíme, ale není to nutné. Demižon uskladníme v pokojové teplotě na šest neděl, pozorujeme kvašení, to musí ustat a víno je hotovo. Čiré víno z demižonu stáhneme hadičkou. Takto získané víno je aromatické s velmi jemnou chutí a léčivé. Recepty na výrobu vína jsou různé, každý si může zvolit podle sebe svůj recept.

Rakytníkový likér

Můžeme si připravit rakytníkový likér ze směsi borůvkové šťávy z kompotu, rakytníkového sirupu a vodky nebo rumu. Vše smícháme v poměru 1 : 1 : 1 a likér je připraven k použití. Určitě bude lepší, když ho necháme nějaký čas uležet.

Zdroj 1

Komentujte

  Subscribe  
Upozornit na